Not : Epoksi görselleri bize ait değildir.
Epoksi maddesi suya, asitlere ve alkaliye karşı direnç gösteren, zamanla bu gösterdiği direnci yitirmeyen, yapıştırıcı özlü bir kimyasal reçinedir. Çatlağa doldurulmuş epoksi yapıştırıcısı, çatlağın yarattığı süreksizlik ortamını sürekli duruma dönüştürür, çatlağın her iki tarafını çatlak boyunca sürekli olarak birbirine bağlar ve gerilme birikimlerini önleyerek çatlağın ayrılma sürecini sona erdirir. Cam veya karbon elyaf ile epoksi birlikteliği mükemmel mekanik dayanıklılığa sahiptir. Bu yüzden uzay ve havacılık teknolojilerinde ve denizcilik alanında çok kullanılır. Genellikle iki bileşenli olan epoksiler, diğer termoset plastikler gibi belli süre sonra sıvı halden katı hale geçer ve bir iki hafta içinde kürlenerek nihai sertliğe ulaşır. Epoksi, inşaat alanında da çok yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Çatlakların doldurulmasında, sonradan betonun içine eklenecek çelik donatıların yerleştirilmesinde (filiz ekimi) kullanılır. Betonarme içine ekilen donatılar için çekme mukavemetleri oldukça yüksektir. Epoksi, ayrıca boya veya astar olarak da uygulanmaktadır. Epoksi; endüstriyel üretim tesisleri, gıda üretim tesisleri, tekstil fabrikaları, ilaç fabrikaları, entegre büyükbaş hayvan çiftlikleri süt sağım ve sağmal üniteleri, hastaneler, okullar, elektrik santralleri, depolar, yükleme boşaltma alanları, montaj alanları, oto galeri, gösteri alanları, boyahane ve bakım üniteleri, otoparklar, servis alanları ve benzeri tesislerde, betonun aşınma, darbe ve kimyasal dayanımını arttırmasından ötürü zemin kaplaması olarak da da kullanılmaktadır. Kaplanmış alanların, tozumazlığın artması, çeşitli sıvıların emiliminin ortadan kalkması, kolay temizlenebilmesi ve bakteri oluşumunun engellenmesinden dolayı hijyen standartları yükselir.
Geniş renk yelpazesi olan epoksi, antibakteriyel özelliğine sahip, estetik, yekpare görünümü ile kimyasal mekanik mukavemeti olumlu sonuçlar veren , kaymazlık ve geçirimsizlik istendiğinde ideal bir çözüm olan; polyepoksit bir sertleştirici ya da katalizatör ajan ile kimyasal reaksiyona girdiğinde sertleşen ve kürünü alan sentetik bir reçinedir. Bir çok ürünü bulunan epoksinin her seçeneği ayrı zemin ve duvar uygulamaları için üretilmiş ve sunulmuştur. Kullanım alanları; ilaç fabrikaları, hastaneler, ameliyathaneler, gıda sanayi tesisleri ve ağır sanayi yapıları ,spor alanları, squash salonları, oteller, soğuk hava depoları, içme suyu ve atik su depoları, mağaza, ofisler ve üretim yapılan her alandır. * Betonarme betonu ile güçlü ve kalıcı bir bağ oluşturulması * Çok geniş bir yelpaze içinde yer alan agresif kimyasal maddelere karşı mükemmel bir direnç göstermesi * Sıvıların penetrasyonuna (nufuziyetine) kesin çözüm sağlaması, tokluk, dayanıklılık ve esneklik ile darbe ve aşınma direncini arttırması, * Hijyenik ve temizlenmesi kolay yüzey temini, * Çatlamaya karşı direnci arttırması, * Düşük kaplama kalınlıklarının temini, * Çalışmaların asgari düzeyde engellenmesini sağlayacak ölçüde çabuk uygulanabilirlik ve kürlenme.
* Epoksi Zemin Kaplamaları * Zemine dekoratif görünüm kazandırır. * Hijyen açısından uygundur. * Silinmesi ve temizlenmesi kolaydır. * Eski yüzeye Çok iyi aderans yapar. * Yaya, forklift ve araç trafiğine uygundur.
Kullanıldığı alanlar, uygulama tarzına ve ürün seçimine bağlı olarak şöyle sıralanabilir; * Tekstil Fabrikaları * Gıda Endüstrisi * İlaç Fabrikaları * Otomobil Servisleri * Petrokimya Tesisleri * Matbaalar * Laboratuarlar * Şişeleme ve Dolum Tesisleri * Hastaneler * Uçak Hangarları * Lastik Fabrikaları * Depolar, Antrepolar * Tv Stüdyoları * Eletronik Montaj Alanları * Bira ve Şarap Tesisleri * Plastik Sanayii * Yemek Fabrikaları * Teras Kaplamaları Epoksi, genel olarak, beton yüzeylerin partiküler bir kaplama düzlemi oluşturulmak sureti ile korunması, tamiri ve dekoratif bir görünüm verilmesi amacıyla kullanılan bir ürün grubudur. Bu özelliklerinden dolayı, çok geniş bir alanda; sağlam, dekoratif, sıhhi kimyasal ve fiziksel dayanımları çok yüksek, hem uygulama ve hem de sonraki kullanım ömrü içinde insan sağlığına zararsız yüzeylerin imalatında her geçen gün daha da artan bir taleple kullanılmaktadır. Yapı sektörünün her geçen gün daha bilimsel ve teknolojik metotlara yönelmek ihtiyacı, uzmanlaşmış bilimsel ve teknik kadrolarla üretilen ve uygulanan ürünlerin daha da yaygınlaşarak kendilerine zemin hazırlaması şansını ve zorunluluğunu dayatmaktadır. Bu çerçevede epoksi ürün grubu gelecekte çok daha fazla tanınacak, kullanılacak ve sevilecek “modern” yapı malzemelerinin başında gelmektedir.